divendres, 6 de març del 2009

LES FALLES


Les falles:

Historia de les Falles


Què són les falles?

Les falles de València es converteixen en un mirall que deforma i caricaturitza la nostra pròpia existència.

Les falles són autèntics monuments formats per una o dues figures gegantesques envoltades per grups de figures més petites, “*ninots”. Les falles principals arriben a arribar a els vint metres d'altura, que es converteixen en l'eix central del monument i representen el tema de la falla, el qual s'explica en les escenes o grups de "*ninots" que les envolten.

Origen de les falles

Declarades Festes d'Interès Turístic Internacional, famoses en tot el món, van néixer del poble i van ser rebutjades, al principi, per la burgesia i el clergat.

Té el seu origen en el costum dels artesans que en l'hivern encenien al vespre *candiles suspesos en el "*estai", "*parot" o "*pelmodo", similar a un llarg *candelabro amb diversos braços; a l'arribar el bon temps, la primavera, ho cremaven i els fusters, que durant tot l'any havien estat treballant en els seus tallers, aprofitaven l'arribada del bon temps per a netejar les seves fusteries traient els taulons, *tablillas, biguetes i altres al carrer i apilant-les els calaven foc; amb el temps, els *vec *gloriós San Vicent *inos van començar a apilar mobles i altres elements vells que ja no els servien en la casa. Això es va convertir en una festa popular i el que en un primer moment eren mobles a poc a poc es va arribar a representar mitjançant "*ninots" la societat en la qual vivien, el que va provocar el disgust de la burgesia i del clergat (generalment ironitzaven sobre ells). Es troba una cita sobre les falles dedicades a San Vicente (la fogata *primaveral): en 1596 van ser pagats a Pedro Torralba 74 lliures, un sou i sis diners per "els *graelles" (les graelles) on es cremaven "els fallis que *fan en la *festa del Ferrer".

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada